Kitap: Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı

Kişisel gelişim kitaplarına oldum olası biraz mesafeli durmuşumdur. Hele hele mutlu olmanın formülünü ya evrene mesaj yollamak ya da daha fazla kendini düşünme (bencil olma) olarak veren kitapları hiç sevmem.

Mark Manson'ın çok satanlar listelerinde #1 olmuş Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı kitabı da normalde benim radarıma girecek bir kitap değildi. Evde kitabı gördüğümde şöyle bir karıştırayım dedim. Arka kapağındaki şu yazı tam da benim görüşlerimi yansıtıyordu:
"Her şeyi iyi tarafından görmek" gibi bir şey iyi gibi görünse de, gerçek şu ki hayat bazen çekilmezdir ve yapabileceğin en sağlıklı şey de bunu kabul etmektir. Negatif duyguları inkar etmek daha derin ve daha uzun ömürlü negatif duygulara ve duygusal bozukluğa neden olur." Manson biraz daha ileri giderek "Daha pozitif bir deneyimi arzu etmenin kendisi negatif bir deneyimdir. Ve paradoksal olarak, insanın negatif deneyimini kabul etmesinin kendisi pozitif bir deneyimdir." diyor.

Karışık gibi görünse de aslında sürekli daha mutlu olmalıyım, daha güzel şeyler olmalı diye düşünmek mevcut durumda elimizde olanların tadına varmamızı engelliyor. Birçok kişi daha haftalar öncesinden; çıkacağı yaz tatilinde deliler gibi eğleneceğine, harika bir tatil geçireceğine o kadar kendini şartlıyor ki en ufak bir aksilikte büyük hayal kırıklıkları yaşayıp "tatilim mahvoldu" diye bir çöküntü yaşıyor.

Birçoğumuz hayatta sürekli sorunlarla boğuşmaktan bir türlü sorunsuz kafamızı dinleyeceğimiz bir zamanımız olmamasından yakınır. Ama gerçek şu ki insanı ayakta tutan ve mutlu eden de aslında o sorunları çözebilme yeteneği. Çocukların hep arkasını toplamaktan şikayet ederiz, ama onlar üniversiteye başka bir şehre gittiklerinde de hayatımızda büyük bir boşluk olur. İşteki günlük sorunları anlatıp dururuz ama işten ayrıldığımızda o sorunları arar oluruz. İnsanın yaradılışında hayatta kalabilmek için sürekli bir mücadele dürtüsü var, bugün belki yemek bulmak, tehlikelerden korunmak için mücadele etmiyoruz ama o dürtü başka alanlarda sorunları bulmaya ve çözmeye yönlendiriyor bizi.

Kitaptaki en beğendiğim bölümlerden birisi de "Özel Değilsiniz" bölümü oldu. Bugün Türkiye'de de hem aileler olarak bizler, hem de özellikle özel okullar çocuklara sürekli "özel" olduklarını "farklı" ve "biricik" oldukları mesajını veriyoruz. Bu akımın temelleri 1960'larda Amerika'da  atılmış. Amerika'daki toplum bilimciler, psikologlar ve eğitimciler daha öz güveni yüksek bir nesil yetiştirmek için çocuklara "kendinizde beğendiğiniz en önemli 5 özellik" gibi ödevler vermeye başarılı olsun olmasınlar her türlü yarışmada ve etkinlikte herkese katılım madalyaları dağıtmaya başlamışlar. Hatta sadece okullarda değil kilise toplantılarında, iş toplantılarında dahi büyüklere de hepiniz özelsiniz, hiç biriniz ortalama değilsiniz, hepiniz ortalamanın üstündesiniz vaazları verilmeye başlanmış. Belki fazla mühendisçe bir düşünce ama herkes ortalamanın üzerindeyse zaten ortalama nasıl ortalama oluyor? Bugün iş yerlerinde de toplumda da kendini "muhteşem" hisseden ve bu nedenle farklı davranılmasını hak gören büyük bir çoğunluk var maalesef. Aslında bir çoğumuz özel değiliz, en azından her konuda mükemmel değiliz. Birçok konuda sıradan'ız ve bunda da sorun yok. Zaten herkesin özel ve muhteşem olduğu bir ortamda özel olmak da çok sıradan bir şey. Ama bunun farkında olmayan insanlar, sürekli ‘hak ettiğimi elde edemiyorum’ duygusu içinde ve sonucunda mutsuz oluyorlar.

Eğer kitaptan "mutlu olma" ya da "kafaya takmama" konusunda sihirli bir yöntem öğretmesini bekliyorsanız - spolier olacak ama - boşuna beklemeyin. Kitap aslında belki de yüzyıllardır farklı kitap ve öğretilerde savunulan ama bize zor geldiği için alternatif kısa yollarla kaçmaya çalıştığımız gerçekleri tekrar yüzümüze vuruyor:
- Sorunlar hayatımızda her zaman var olacak
- Özel değilsiniz, özel davranılmayı beklemeyin
- Istırap çekmek ve fedakarlık yapmak önemlidir ve aynı zamanda çok değerlidir
- Hepimiz her konuda yanılabiliriz
- Başarısızlık ilerlemenin bir parçasıdır
- Değerlerinizi ve önem verdiğiniz şeyleri iyi belirleyin
- Her şeye birden sahip olmaya çalışmak yerine, seçim yapmak ve bağlanmak huzur verir

Doğan Necip Mersin

http://www.dr.com.tr/Kitap/Ustalik-Gerektiren-Kafaya-Takmama-Sanati/Egitim-Basvuru/Kisisel-Gelisim/urunno=0001698804001

Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı
Mark Manson
Butik Yayınevi

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Yazınızda verdiğiniz faydalı bilgiler için çok teşekkürler. 💚 İzninizle ben de yazımı sizlerle paylaşmak isterim, keyifli okumalar dilerim. https://www.tarz2.com/takma-kafana 🎈

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dış Kaynak Kullanımının Riskleri (Outsourcing'in Riskleri)

Dış Kaynak Kullanımının Dezavantajları (Outsourcing'in Dezavantajları)

Dış Kaynak Kullanımından Sağlanan Faydalar (Outsourcing'in Faydaları)