AlphaGo: Yapay Zekanın İnsana Karşı Zaferi

Dün akşam Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi'nin etkinliği TRAI Meetup #10'da AlpgoGO belgeselini izledik ve Yapay Zeka üzerine sohbet ettik.

Go oyunu uzun yılllardır, bilgisayara aktarılması en zor oyun olarak varsayılıyordu. Hem oyundaki olasılıkların sayısı hem de oyuncuların oyun stratejilerinin daha çok sezgisel olması nedeniyle bilgisayarların insanları yenmesinin yakın bir gelecekte mümkün olmayacağı konusunda ortak bir inanış vardı. Ancak Google Deepmind'ın geliştirdiği yapay zekaya dayalı AlphaGo isimli algoritma bu inanışı yıktı ve dünyanın bir numaralı Go oyuncusunu 4-1 yenerek yapay zekanın insan karşısında zaferini ilan etti.
Kuşku yok ki yapay zekanın gelişim hızı tüm beklentilerin ötesinde üstel bir biçimde devam edecek. Doğaldır ki her yeni teknoloji gibi yapay zekanın da getireceği yeni sorunlar ve riskler olacak. Hatta kimileri yapay zekanın insanın dünya üzerindeki varlığını dahi tehdit edebileceğini, insanı tembelleştirip yeteneklerinin körelteceğini bile savunuyor.
Her yeni teknolojik gelişmede olduğu gibi teknolojinin kullanım amacı ve yerini aslında insanlar belirliyor. Tarih içerisinde de birçok yenilik kötü amaçlarla kullanıldığında büyük yıkımlar yapabildiği gibi kontrollü ve insanlık için daha iyi amaçlarla kullanıldığında büyük faydalar sağladı.
Sanırım bizlere düşen zaten durdurulması mümkün olmayan bu teknolojik gelişmenin etik açıdan, sosyal açıdan, insanlığın faydasına nasıl değerlendirileceğine kafa yormak. Hukuk, ekonomi, kamu yönetimi, sosyoloji gibi bilim dallarının da teknolojiyi yakından takip edip bu teknolojilerin kullanımına ilişkin riskleri önleyen, faydayı maksimize eden genel kural, yasa ve iş modellerini ortaya çıkarması gerekli.
Yapay zeka ile ilgilenen herkese filmi izlemesini tavsiye ederim. Klasik bir belgeselden çok sürekliyici ve heyecanlı bir sinema filmi tadında. Netflix yayınında bulabilirsiniz. Altta trailerini izleyebilirsiniz. Gelecekhane ve Sayın Halil Aksu'ya bu inisiyatifteki önderliği ve bu MeetUp serileri için teşekkürler.

https://turkiye.ai/alphago-belgeseli-must-watch-en-zor-oyun-cozuldu-sirada-ne-var/

Doğan Necip Mersin



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dış Kaynak Kullanımının Riskleri (Outsourcing'in Riskleri)

Dış Kaynak Kullanımının Dezavantajları (Outsourcing'in Dezavantajları)

Dış Kaynak Kullanımından Sağlanan Faydalar (Outsourcing'in Faydaları)